Woorden met waarde
Loyaliteit

Van Dale zegt
lo·ya·li·teit (de; v; meervoud: loyaliteiten) 1 trouw

Trouw

Loyaliteit aan jezelf betekent trouw zijn aan jezelf, aan wat je belangrijk vindt, waar je voor staat. Verwar dit niet met onbeweeglijkheid. Loyaal zijn aan jezelf betekent dat je voor jezelf zorgt en jezelf ook wat gunt, maar ook dat je voor jezelf opkomt. Assertief zijn dus, in je eigen belang. Als het je lukt om vanuit een assertieve houding het gesprek aan te gaan, kom je voor jezelf op zonder strijd. Kun je verwoorden wat voor jou belangrijk is. En wil je dat in het resultaat ook jouw belang weerspiegeld wordt.

We leven als mensen samen op basis van loyaliteit. Loyaliteit aan de ander betekent dat je onder ogen ziet wat voor de ander belangrijk is en daar naar handelt, passend bij de betrekking. Loyaliteit wordt, net als erkenning, meestal beloond met loyaliteit.

In het conflict is er meestal minder sprake van loyaliteit. Er is iets naars gebeurd en dat heeft zijn sporen nagelaten. Om weer loyaliteit te voelen is meestal eerst erkenning nodig. Pas dan is er weer ruimte voor de ander zoals hij of zij is. Die collega, teamleider of inwoner. En dan zorgt loyaliteit ervoor dat jullie elkaar weer echt zien en elkaar wat gunnen. En dat is basis voor het werken aan oplossingen. Door loyaal te zijn, ontvang je ruimte om dichterbij je eigen belang komen. Dat klinkt misschien gek en tegenstrijdig, maar in de praktijk werkt het echt zo.

Meer woorden met waarde

Conflicten doen zich overal voor, dus ook in arbeidsrelaties. Of deze nu geleid hebben tot ziekteverzuim of niet en of het nu gaat om conflicten binnen een team of tussen leidinggevende en werknemer. Mediation is een efficiënte en duurzame manier om het conflict op te...

Wij helpen om een conflict tot een kwestie terug te brengen waarover beslissingen kunnen worden genomen. We hebben een passie voor oplossen en afspreken. We werken op gebied van arbeid en overheid en we zijn actief in de provincies Drenthe, Groningen en Friesland.

De derde betekenis die van Dale geeft aan “gelijk” luidt als volgt: ge·lijk (het; o) 1gelijk hebben de waarheid, de redelijkheid aan zijn kant hebben; je gelijk halen, aantonen dat […]